Přeskočit na hlavní obsah

Low carb high fat strava

Zvýšená citlivost na sacharidy = možná tím trpíte a ani to nevíte

Dnes bych tu s Vámi ráda probrala něco, o čem se nemluví skoro vůbec. To, že bychom neměli jíst průmyslově zpracované potraviny a nejlépe si vařit doma z čerstvých surovin, to už jste určitě slyšeli. To, že bílý cukr je špatný už asi taky hodně z Vás slyšelo, ale já zde mluvím o něčem trošku jiném. Neříkám, že pro každého jsou sacharidy špatné, někteří lidé jsou na sacharidy dobře adaptováni a nedělají jim problém. Vezměte si například asijské země a jejich sushi nebo indické pokrmy s rýží či plackou, to je ale proto, že tyto národy jedí stravovací styl High Carb Low Fat. Já Vám zde ale chci představit ten druhý stravovací styl, který je například pro mě a pro mnoho lidí s kterými se setkávám mnohem přirozenější. Styl, který nás naučil poslouchat vlastní tělo, znát jeho potřeby a zůstat sytá klidně i bez snídaně. Tento stravovací styl se nazývá Low Carb High Fat a dělí se na Paleo a Primal stravu. Tento styl stravování spočívá v tom, že jíte nízkosacharidová jídla s tím, že energii berte z tuků. Možná si teď říkáte, že je to jen boj, jako byl před několika desetiletími proti tukům, ale ono to tak v zásadě není. Já neříkám, že všechny sacharidy jsou pro nás špatné, i když například proti pšenici jsem vysazená strašně, ale o tom bych pro Vás chtěla sepsat další článek. Všichni podvědomě víme, že sacharidů „asi“ jíme více než bychom měli. Představte si naší rychlou dobu..k snídani rohlík s marmeládou, k svačině koláč a k obědu omáčka s knedlíkem atd. s tím, že když nestíháme, všude na nás čekají další sacharidová jídla nebo nejlépe automatové bagety. 

Low carb high fat a ještě její další striktnější verze Keto dieta uzdravuje. Vysazení sacharidů vyléčilo nejednu cukrovku, epilepsii, ukazuje se že léčí i rakovinu a insulinovou resistenci. Je to skvělý způsob jak přestat být závislí na cukru a na jídle! Už Vás nebude ovládat jídlo, je to cesta ke svobodě!

Nyní Vám položím pár otázek a pokud si na většinu z nich odpovíte ano, měli byste zauvažovat nad snížením sacharidů v jídelníčku.


  1. Cítíte se unavení 2 hodiny nebo méně po jídle nebo svačině, která obsahuje cukry nebo škroby?
  2. Máte výkyvy nálad? Zvláště když jste hladový?
  3. Máte hlad i když jste zrovna jedli?
  4. Kolísá vaše váha hodně?
  5. Trpíte přejídáním a chutěmi?
  6. Nepoznáte na svém těle, kdy máte opravdu hlad a kdy jen chuť?
  7. Máte příznaky "hypoglykemie", jestliže nejíte každé 2-3 hodiny? (Typické hypoglykemické příznaky zahrnují pocit rozrušení, paniky, podráždění, úzkost nebo závratě, když máte hlad.)
  8. Jste "emocionální jedlík?"
  9. Přibíráte snadno na váze?
  10. Upřednostňujete sladkosti a sacharidy nad všemi ostatními druhy potravin?
  11. Sladkosti a sacharidy způsobují, že se cítíte dočasně méně depresivní nebo méně znepokojující?
  12. Pouze ženy: Cítíte se mnohem více emocionálně v dnech předcházejících vašemu období?



Přesně toto jsou totiž znaky, že jíte až moc sacharidů a byste měli zauvažovat, zda to nezměnit. Máte totiž nízkou toleranci na sacharidy, které Vám nedělají dobře. Mě a mnoho lidem kolem mě tento styl pomohl najít svobodu, poznat vlastní tělo, a hlavně v tom krásném pocitu sytosti, nejsme již vězni jídla, ale jídlo si užíváme. Ne nadarmo se totiž říká, že tuk je nositelem chuti! 

Pokud máte o tomto stylu stravování jakékoliv otázky určitě mi napište, ráda Vám poradím jak začít a co jíst ☝




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Tvarohová bábovka

A je tu další recept! Tentokrát na low carb, real food tvarohovou bábovku. Tento víkend jsme zase strávily v práci a jak už to tak bývá, kolegyně tam vždy přinesou něco, na co člověk skoro zapomněl. A tak jsem se dnes po běhu pustila do klasického českého dezertu - BÁBOVKY😍. Ne ale té bábovky z pšeničné mouky a cukru jako dělá každá babička, ale z opravdových surovin a úplně bez cukru! Ingredience Základ: 200g mandlové mouky 15g předtím hodinu namočených chia semínek přášek do pečiva bez fosfátů tučný tvaroh vanička (250g) 2 vejce 2 lžičky rozehřátého kokosového oleje (aby byla vláčná) sladidlo dle chuti - stévie kakaový prášek (tučný!) škořice citrónová kůra vanilkový extrakt Poleva: Volitelně já neměla chuť můžete ještě rozehřát pár kostiček 90% a více procentní čokolády s kokosovým olejem Postup Smícháte nejdříve všechny suché ingredience a poté do nich přimícháte všechny "mokré" Poté si těsto rozdělíte na polovinu a do první poloviny jsem...

Makové low carb lívance

Makové low carb lívance Také tak milujete mák? Já strašně a tak z něj zkouším tvořit kdesi cosi 😁 a tak vznikly tyto makové lívance na které budete potřebovat jen 3 ingredience! Ale ještě pár faktů o máku! Mák má skvělé účinky na lidské zdraví. Není jen chutný, ale obsahuje také veliké množství vápníku (několikrát více než mléko). Vápník je důležitý pro zdravé kosti a zuby. Jeho vliv můžeme také pozorovat na lepších vlasech a nehtech. Pozitivně působí na nervovou a svalovou soustavu. Má zklidňující účinky a napomáhá k lepší paměti. Tak proč nejíst mák? Ingredience na 1 porci Základ: 2 vejce 20g mletého máku 5g kokosové mouky (pokud chcete těsto sladké dejte stevii) Náplň: já volila tučný tvaroh a horké lesní plody Postup Rozklepnete si 2 vejce, přidáte mletý mák, kokosovou mouku a pořádně zamícháte (pokud se Vám těsto bude zdá moc tuhé, přidejte trošku vody) Lívanečky pečete na nepřilnavé pánvi popř. dáte trošku kokosového oleje Ozdobíte a spapát...

Paleo mandlové kaše

Paleo kaše Vzhledem k tomu, že nám nasadili rovnátka a zhruba týden jsme nemohly nic jiného než cokoli rozmixovaného nebo rozvařeného, přišlo na inspirace novými recepty a tak i vznikla tato kaše. Je skvěle jednoduchá a navíc si ji můžete doladit jak jen budete chtít. Například pokud nemáte rádi kokosovou mouku tak dejte lněnou a nebo mletý mák. Budete potřebovat: Mandlovou mouku 25g Kokosovou mouku 15g Lžíce kakaa Lžička skořice Voda (mandlové, kokosové mléko) 200g Vejce Lžička kokosového oleje Na ozdobení cokoliv co máte rádi💖 Postup: nejdříve si smíchám v hrnci mandlovou a kokosovou mouku se skořicí a kakaem (pokud nechcete kakaovou kaši tak nedávejte kakao a dejte třeba více skořice nebo vanilku), zaliji vodou nebo mlékem a dám na plotnu nechám chvíli probublávat a jakmile je hustější, sundám z plotny a přidám lžičku kokosového oleje a vejce (pokud ji chcete sladší, přidejte stévii) a pořádně metličkou promíchám a dám zpět povařit jakmile vidím, že je kaš...