Přeskočit na hlavní obsah

Nízkotučné potraviny

Proč vznikly nízkotučné potraviny

  
Bylo nebylo, zemřel takhle americký prezident Dwight David Eisenhower v roce 1969 na srdeční selhání. V té době umíralo v Americe na srdeční selhání čím dál tím více lidí, a tak chtěli zjistit důvod. Do tohoto úkolu se pustilo mnoho vědců a badatelů. Nakonec jen dvě teorie vyšly jako nejvíce pravděpodobné, a to tyto dvě: buď je příčina cukr nebo tuk. Nyní už asi víte, která teorie vyhrála, jelikož v regálech můžete vidět samé nízkotučné potraviny, která aby měli chuť, jsou nacpané cukrem. Zajímavé ale je, co před pár lety bylo zveřejněno. Potravinářský průmysl, kterému se v té době dařilo expandovat při výrobě cukru, podplatil dva vědce z Harvardu (dali jim v přepočtu 50 000 dolarů), aby v tomto boji podpořili cukr a obvinili nasycený tuk. A tak s myšlenou, že přeci pro sebe děláme něco dobrého, když si dáme nízkotučný jogurt a poté sýr figura (ten mě dostává pořád), do sebe místo tak potřebných a pro nás dobrých tuků, cpeme hromady cukru a dalších éček bez rozmyslu. Zamyslete se, kdyby přece jen tato teorie byla pravda, tak proč když jsme tedy omezili ten strašně nezdravý a škodlivý tuk, nejsme všichni zdraví? Proč vidíme na ulicích stále více obézních a nemocných? On to asi opravdu nebude tím tukem, že? 
Tučný tvaroh, kokos, kakao, mák a borůvky😍
Takže příště, prosím, až půjdete nakupovat, zbavte se té fóbie, která je v nás pěstovaná již tak dlouho. Je mnoho kvalitních nepodplacených studií, že je to přesně naopak. Dopřejte si tu chuť plnotučného tvarohu nebo tučného sýru. Tuk je přece nositelem chuti, uvidíte jak se pochutnáte! A uděláte pro sebe milionkrát líp, než si koupit právě něco s názvem light!

To ještě však není vše. V loňském roce se objevil článek, který tvrdil, že není vazba mezi obezitou a pití sladkých nápojů. Myslíte, že byl z kvalitního zdroje? To těžko, byl totiž financován společností Coca-Cola. A to pořád není vše. V červnu roku 2016 Associated Press oznámila, že výrobci bonbónů financují studie, které uvádějí, že děti, které jedí cukrovinky, mají tendenci vážit méně než ty, které ne. Nevím, zda mám brečet nebo se smát. Každopádně myslete hlavou! Tuk jsme jedli odjakživa, ale tolik cukru, kolik zkonzumujeme nyní (a toto číslo se pořád zvyšuje), jsme nekonzumovali nikdy v historii, a není to pro nás přirozené ani zdravé!

Hezký víkend
Vaše Dvojčata💗

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Tvarohová bábovka

A je tu další recept! Tentokrát na low carb, real food tvarohovou bábovku. Tento víkend jsme zase strávily v práci a jak už to tak bývá, kolegyně tam vždy přinesou něco, na co člověk skoro zapomněl. A tak jsem se dnes po běhu pustila do klasického českého dezertu - BÁBOVKY😍. Ne ale té bábovky z pšeničné mouky a cukru jako dělá každá babička, ale z opravdových surovin a úplně bez cukru! Ingredience Základ: 200g mandlové mouky 15g předtím hodinu namočených chia semínek přášek do pečiva bez fosfátů tučný tvaroh vanička (250g) 2 vejce 2 lžičky rozehřátého kokosového oleje (aby byla vláčná) sladidlo dle chuti - stévie kakaový prášek (tučný!) škořice citrónová kůra vanilkový extrakt Poleva: Volitelně já neměla chuť můžete ještě rozehřát pár kostiček 90% a více procentní čokolády s kokosovým olejem Postup Smícháte nejdříve všechny suché ingredience a poté do nich přimícháte všechny "mokré" Poté si těsto rozdělíte na polovinu a do první poloviny jsem...

Makové low carb lívance

Makové low carb lívance Také tak milujete mák? Já strašně a tak z něj zkouším tvořit kdesi cosi 😁 a tak vznikly tyto makové lívance na které budete potřebovat jen 3 ingredience! Ale ještě pár faktů o máku! Mák má skvělé účinky na lidské zdraví. Není jen chutný, ale obsahuje také veliké množství vápníku (několikrát více než mléko). Vápník je důležitý pro zdravé kosti a zuby. Jeho vliv můžeme také pozorovat na lepších vlasech a nehtech. Pozitivně působí na nervovou a svalovou soustavu. Má zklidňující účinky a napomáhá k lepší paměti. Tak proč nejíst mák? Ingredience na 1 porci Základ: 2 vejce 20g mletého máku 5g kokosové mouky (pokud chcete těsto sladké dejte stevii) Náplň: já volila tučný tvaroh a horké lesní plody Postup Rozklepnete si 2 vejce, přidáte mletý mák, kokosovou mouku a pořádně zamícháte (pokud se Vám těsto bude zdá moc tuhé, přidejte trošku vody) Lívanečky pečete na nepřilnavé pánvi popř. dáte trošku kokosového oleje Ozdobíte a spapát...

Paleo mandlové kaše

Paleo kaše Vzhledem k tomu, že nám nasadili rovnátka a zhruba týden jsme nemohly nic jiného než cokoli rozmixovaného nebo rozvařeného, přišlo na inspirace novými recepty a tak i vznikla tato kaše. Je skvěle jednoduchá a navíc si ji můžete doladit jak jen budete chtít. Například pokud nemáte rádi kokosovou mouku tak dejte lněnou a nebo mletý mák. Budete potřebovat: Mandlovou mouku 25g Kokosovou mouku 15g Lžíce kakaa Lžička skořice Voda (mandlové, kokosové mléko) 200g Vejce Lžička kokosového oleje Na ozdobení cokoliv co máte rádi💖 Postup: nejdříve si smíchám v hrnci mandlovou a kokosovou mouku se skořicí a kakaem (pokud nechcete kakaovou kaši tak nedávejte kakao a dejte třeba více skořice nebo vanilku), zaliji vodou nebo mlékem a dám na plotnu nechám chvíli probublávat a jakmile je hustější, sundám z plotny a přidám lžičku kokosového oleje a vejce (pokud ji chcete sladší, přidejte stévii) a pořádně metličkou promíchám a dám zpět povařit jakmile vidím, že je kaš...